W dniu 05.10.2023 zakończył się 4 - dniowy Warsztat kulinarny dla 10-osobowej grupy uczestniczek w wieku 18-35 lat zamieszkujących województwo lubelskie w szczególności Gminę Niemce i tereny wiejskie. Celem warsztatów było dostarczenie Uczestniczkom wiedzy teoretyczno-praktycznej w zakresie przygotowywania potraw regionalnych.
W ramach warsztatów Uczestniczki sporządzały potrawy kuchni staropolskiej, w tym nasutowskie potrawy regionalne: zawijasa nasutowskiego, kociołka z dynią, postniczki, gołąbki z farszem ziemniaczanym w sosie grzybowym, bigos z buraka, racuchy z rodzynkami oraz piekły cebularze lubelskie i przygotowały sałatkę Waldorf.
Poniżej przedstawiamy fotorelację z Warsztatów.
Sfinansowano ze środków
Narodowego Instytutu Wolności Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego
– Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego
w ramach Rządowego Programu
Wspierania Rozwoju Uniwersytetów Ludowych na lata 2020-2030