AKTUALNOŚCI 2016 ROKU

29.06.2016 – 05.07.2016r., Lublin - Nasutów E-Wolontariat jako narzędzie budowania wspólnej przyszłości Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

W dniach 29.06.2016 – 05.07.2016r w ośrodku szkoleniowym Dom Nasutów k. Lublina odbyło się międzynarodowe szkolenie realizowane w ramach projektu pt. "E-Wolontariat jako narzędzie budowania wspólnej przyszłości”.  Projekt jest współfinansowany z Polsko-Litewskiego Funduszu Wymiany Młodzieży z dotacji MEN.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Uczestnikami naszego szkolenia byli pracownicy młodzieżowi z różnych organizacji funkcjonujących w Polsce oraz na Litwie i opierających swoją działalność na pracy z wolontariuszami. Główną tematyką szkolenia była praca z e-wolontariuszami.

Większość uczestników szkolenia ma doświadczenie w pracy z wolontariuszami, jednak tematyka e-wolontariatu dla niektórych była dotychczas zupełnie nieznana.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Podczas szkolenia uczestnicy mieli okazję do wymiany doświadczeń ze swojej dotychczasowej pracy z wolontariuszami, ale również uzyskania informacji teoretycznych i praktycznych na temat pracy z e-wolontariuszami. Dzięki różnorodnym zajęciom dowiedzieli się, czym tak naprawdę jest e-wolontariat, czym różni się praca z e-wolontariuszami od pracy  z wolontariuszami w biurze, jak rekrutować, motywować, wspierać i koordynować pracę e-wolontariuszy.

powiekszeniepowiekszenie

Uzupełnieniem wiedzy przekazanej w trakcie warsztatów była wspólna praca nad stworzeniem materiałów zawierających zestaw porad dla osób chcących pracować z e-wolontariuszami. Przez 3 dni, uczestnicy podzieleni na grupy poszukiwali praktycznych informacji o różnych aspektach organizacji pracy z e-wolontariuszami. Dzięki temu mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę, ale także opracować materiały, które pomogą także innym, którzy chcieliby oprzeć część swojej pracy na współpracy z e-wolontariuszami.

Efektem naszej ciężkiej pracy jest podręcznik zawierających zbiór praktycznych porad na temat efektywnej organizacji pracy e-wolontariuszy.

Podręcznik można pobrać z naszej strony internetowej (link do podręcznika), a także otrzymać drogą mailową po wcześniejszym kontakcie z naszą Fundacją. Mamy nadzieję, że zawarte w nim treści będą pomocne na wszystkich etapach pracy z e-wolontariuszami.

powiekszeniepowiekszenie

Oprócz ciężkiej pracy, uczestnicy naszego szkolenia mieli również okazję zwiedzić Lublin, uczestnicząc min. w grze miejskiej, podejrzeć pracę naszej Fundacji oraz integrować się z lokalną społecznością w trakcie wieczorów kulturowych.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Kolejnym etapem naszego projektu będzie przetestowanie w praktyce wiedzy zdobytej w trakcie szkolenia.
Po powrocie do swoich organizacji każdy uczestnik zrekrutuje 1 e-wolontariusza i będzie czuwał nad jego pracą.

E-wolontariusze z Polski i Litwy będą wspólnie pracować nad przygotowaniem materiałów o swoich krajach.

TAK ZAPRASZALIŚMY NA SZKOLENIE

Dofinansowano w ramach