AKTUALNOŚCI 2016 ROKU

19-28.06.2016 Nasutów Międzynarodowe Szkolenie
"Młodzi na rynku pracy"
Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

W dniach 19-28.06.2016 w ośrodku szkoleniowym Dom Nasutów (o.Lublina) odbyło się międzynarodowe szkolenie "Młodzi na rynku pracy".

Szkolenie było koordynowane przez Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw i było realizowane w ramach projektu „Młodzi na rynku pracy” finansowanego ze środków programu Erasmus+ (KA2, Partnerstwa Strategiczne). W szkoleniu wzięły udział osoby na co dzień pracujące z młodzieżą z Polski, Malty, Włoch oraz Słowacji.

powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie

W trakcie szkolenia, uczestnicy zdobywali wiedzę o innowacyjnych metodach pracy z młodymi ludźmi, przekazywania im wiedzy oraz kształtowania właściwych podstaw wśród młodzieży, podstawach efektywnej komunikacji i pracy w zespole. Dzięki różnorodnym zajęciom rozwinęli także swoją kreatywność i przedsiębiorczość. Mieli także okazję uczestniczyć w modelowych warsztatach mających na celu kształtowanie kompetencji miękkich wśród uczestników takich zajęć. Każdy dzień poświęcony był 1 grupie kompetencji spośród grup zidentyfikowanych jako najbardziej potrzebne i jednocześnie najniżej oceniane przez pracodawców.

powiekszenie powiekszenie

Szkolenie było również okazją do wymiany poglądów na temat rezultatów badań przeprowadzonych w pierwszym etapie realizacji projektu. Uczestnicy zapoznali się z wynikami badań na temat kompetencji miękkich, które są najbardziej pożądane przez pracodawców zatrudniających młodych ludzi, a jednocześnie oceniane przez tych pracodawców jako najsłabiej rozwinięte. Uczestnicy szkolenia mieli okazję do dyskusji na temat wyników przeprowadzonych badań i porównania ich z własnymi obserwacjami.

powiekszenie powiekszenie powiekszenie

Szkolenie było również okazją do wymiany doświadczeń na temat skutecznych metod pracy z młodzieżą, przekazywania jej pewnych wzorców, kształtowania postaw i pomocy w zdobywaniu umiejętności i kompetencji przydatnych w przyszłej pracy zawodowej.

powiekszenie powiekszenie

Poza ciężką pracą w trakcie warsztatów, uczestnicy zwiedzali także Lublin oraz Kazimierz Dolny, gdzie mieli okazję ćwiczyć kreatywność w trakcie takich aktywności jak gra miejska oraz warsztaty kuchni tradycyjnej.

powiekszenie

Witryna projektu: http://www.youth-competences.eu