AKTUALNOŚCI 2016 ROKU

27.05.2016 r., Lublin Konferencja "Aktualny stan i perspektywy rozwoju programu Gwarancje dla młodzieży" Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji Aktualny stan i perspektywy rozwoju programu "Gwarancje dla Młodzieży", która odbędzie się w dniu 30 maja br. o godzinie 10:30 w sali konferencyjnej Hotelu Victoria (ul. Gabriela Narutowicza 58/60) w Lublinie. Podczas konferencji poruszymy problematykę aktywizacji młodzieży i sytuacji młodych na rynku pracy, wdrażanie programu "Gwarancje dla młodzieży", a także poznamy dobre praktyki w zakresie aktywizacji młodzieży NEET. Konferencja będzie dobrą okazją do wymiany doświadczeń i opinii, a także wypracowania nowych pomysłów i rekomendacji na przyszłość.

Konferencja będzie także doskonałą okazją do tego, aby nawiązać partnerstwa do wspólnych ponadnarodowych projektów z organizacjami z innych państw europejskich, gdyż swój udział potwierdzili przedstawiciele organizacji i instytucji rynku pracy z Austrii, Bułgarii, Czech, Hiszpanii, Litwy, Portugalii i Słowacji.

Program konferencji:

Moderator:
Sergiusz Kieruzel - Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Paneliści:
Krzysztof Michałkiewicz - Wiceminister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
Helmut Skala – Europejskie Centrum ds. Pracowniczych, Austria
Katrin Sancheva – Konfederacja Pracownicza PODKREPA, Bułgaria
Katarzyna Tokarczuk - Wojewódzki Urząd Pracy w Lublinie
Krzysztof Gumieniak - Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Puławach
Marian Król - Przewodniczący Regionu Środkowowschodniego NSZZ "Solidarność"
Mirosław Urban - doradca zawodowy, trener
Michał Wójcik – Prezes Europejskiego Dom Spotkań - Fundacji Nowy Staw

Zapewniamy tłumaczenie symultaniczne na język polski, angielski i niemiecki.

Konferencja, którą organizujemy odbywa się w ramach dialogu społecznego, jaki Komisja Europejska prowadzi za pośrednictwem Europejskiego Centrum ds. Pracowniczych EZA z siedzibą w Luksemburgu i Königswinter koło Bonn z przedstawicielami instytucji rynku pracy, organizacji pracowniczych, związków zawodowych i organizacji pozarządowych. Nasza Fundacja jest członkiem stowarzyszonym EZA i odpowiada za organizację jednego z seminariów poświęconego tematyce bezrobocia wśród młodzieży oraz Gwarancji dla Młodzieży. W bieżącym roku w całej Europie odbywa się cykl podobnych seminariów, w wyniku których powstaną rekomendacje dla Komisji Europejskiej i nowe pomysły jak realizować lub usprawnić program.