AKTUALNOŚCI 2016 ROKU

Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

PRACE UCZESTNIKÓW WARSZTATÓW

FOTOGRAFIA - SESJA LUBELSKA

powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie

EDS-FNS

Nasutowskie dźwięki

Nasutów to nie tylko przyjaźni ludzie, świeże powietrze i krajobrazy. To też dźwięki.
A wśród tych w Europejskim Domu Spotkań dominuje jeden. Posłuchaj ...

Nasutowskia legenda czyli dawno, dawno temu ...

FOTOGRAFIA - SESJA MAJDANEK

PRODUKCJE FILMOWE

FOTOGRAFIA - SESJA NASUTOWSKA

Rozpoczęły się zajęcia w projekcie Młoda Redakcja 2016.

Warsztaty w Nasutowie

powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie

Polskie Radio Lublin

powiekszeniepowiekszenie

Muzeum na Majdanku

powiekszeniepowiekszenie

Warsztaty dziennikarsko-medialne skoncentrowane na technikach przygotowania materiału radiowego, telewizyjnego i fotograficznego dla młodych dziennikarzy z Ukrainy i Białorusi odbywają się w dniach 5-10 kwietnia 2016 roku w Nasutowie k/Lublina.

Dla Kogo ?

• Dziennikarzy, wydawców, współpracownikiów lub wolontariuszy mediów młodzieżowych, studenckich, obywatelskich, studnetów kierunów związany z mediami i komunikacją społeczną
  • Dla osób chcących zdobyć nowe kompetencje i umiejętności w zakresie dziennikarstwa, nawiązać kontakty i wymienić niedoświadczeniem z młodymi dziennikarzami z Polski, Ukrainy i Białorusi
  • Dla osób chcących pracować w zespole medialnym relacjonującym jedno z największych spotkań młodych liderów z państw Unii Europejskiej, Europy Wschodniej, Bałkanów i Kaukazu – XI Forum Ekonomiczne Młodych Liderów, które odbędzie się we wrześniu 2016 roku w Nowym Sączu i Krynicy

Organizatorem warsztatów dziennikarsko – medialnych jest Fundacja Współpracy Polsko – Niemieckiej i Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw. Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Udział w projekcie obejmuje:

Uczestnictwo w warsztatach dziennikarsko-medialnych w Lublinie w dniach 05-10 kwietnia br.:

Zajęcia obejmują 24 godziny zajęć praktycznych i warsztatów z zakresu dziennikarstwa internetowego oraz nowych mediów. Zajęcia prowadzą specjaliści w danej dziedzinie, pracujący lub współpracujący z lokalnymi mediami. Uczestnicy będą pracować nad konkretnymi zadaniami. Rezultatem końcowym będzie relacja online zawierająca teksty, materiały wideo i fotograficzne oraz materiały audio. Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat.

Zajęcia obejmują następujące bloki tematyczne:

• Dziennikarstwo wideo: praca z kamerą, podstawowe funkcje kamery wideo, podstawy kompozycji obrazu, oświetlenie i dźwięk, pisanie scenariusza, podstawy montażu nieliniowego.
  • Dziennikarstwo radiowe: techniki przygotowania materiałów radiowych, podstawowe gatunki dziennikarstwa radiowego, planowanie audycji radiowej.
  • Fotografia prasowa i praca fotoreportera, techniki przygotowania zdjęć do prasy i do internetu.
  • Media społecznościowe: nowe kanały komunikacji, tworzenie i adaptowanie treści, komunikacja z czytelnikiem/odbiorcą.

Podczas warsztatów uczestnicy pracują w grupach, a zajęcia dobrane są do ich potrzeb. Potrzeby te wskazali w formularzu zgłoszeniowym i w czasie bezpośrednich rozmów telefonicznych przed warsztatami z organizatorem. Warsztaty odbywają się w Domu Nasutów. Ośrodek położony jest 15 km od Lublina, w otulinie Kozłowieckiego Parku Krajobrazowego.

Warunki uczestnictwa:

• Uczestnictwo w warsztatach jest bezpłatne
  • Zajęcia odbywają się w języku polskim, uczestnicy z Ukrainy i Białorusi powinni komunikatywnie posługiwać się językiem polskim.
  • Organizatorzy pokrywają zwrot kosztów podróży dla uczestników z Ukrainy i Białorusi do kwoty 150 zł na 1 osobę.
  • Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 04.03.2016 roku. O wynikach rekrutacji poinformujemy do dnia 10.03.2016 roku.

Sergiusz Kieruzel – E-mail: s.kieruzel@nasutow.pl

fwpn