Szkolenie prowadzone w języku angielskim przy współudziale prowadzących z Malty i Estonii
Miejsce szkolenia: Nasutów k. Lublina
Termin szkolenia: 23-29.02.2016
W trakcie szkolenia: prezentacje, warsztaty, dyskusje, praktyczne przykłady metod i narzędzi wspierania przedsiębiorczości młodych ludzi stosowanych na Malcie i w Estonii.
Zapewniamy: materiały szkoleniowe, nocleg, wyżywienie
Liczba miejsc ograniczona!
Decyduje kolejność zgłoszeń.
Kontakt:
Monika Drąg
Specjalistka ds. Projektów Międzynarodowych
e.mail: m.drag@eds-fundacja.pl
Tel. Tel. 81 534 61 91
Zgłoszenie:
08:00–09:00 | Śniadanie |
09:00–10:00 | Prezentacja uczestników, sesja integracyjna |
10:00–11:00 | Prezentacja projektu, omówienie celów i głównych działań w projekcie |
11:00–11:30 | Przerwa kawowa |
11:30–13:30 | Metody i narzędzia wspierania przedsiębiorczości młodzieży na Malcie – prezentacja stosowanych rozwiązań |
13:30–14:30 | Obiad |
14:30–16:00 | Metody i narzędzia wspierania przedsiębiorczości młodzieży w Estonii – prezentacja stosowanych rozwiązań |
16:00–16:30 | przerwa kawowa |
16:30–18:00 | Podsumowanie zrealizowanej tematyki, bieżąca ewaluacja, dyskusja |
08:00–09:00 | Śniadanie |
09:00–10:00 | Postawy przedsiębiorcze, – czyli co? Wprowadzenie do tematyki kształtowania postaw przedsiębiorczych wśród młodzieży. Dyskusja na temat cech, które są uznawane za składowe postaw przedsiębiorczych które należy kształtować i wzmacniać w młodych ludziach. |
10:00–11:30 | Przerwa kawowa |
11:30–13:30 | Potrzeby i oczekiwania młodych ludzi. Jakich kompetencji z zakresu przedsiębiorczości najbardziej brakuje współczesnej młodzieży? Czy współczesna młodzież chce zdobywać wiedzę i doświadczenie w zakresie przedsiębiorczości? Jakiej pomocy oczekują młodzi ludzie chcący rozpocząć własną działalność? Prezentacja wyników badań. Dyskusja. |
13:30–14:30 | Obiad |
14:30 – 16:00 | Gdzie i kiedy kształtować postawy przedsiębiorcze wśród młodzieży – rola zajęć szkolnych i pozaszkolnych w procesie kształtowania kompetencji i postaw przedsiębiorczych wśród młodzieży. |
16:00–16:30 | Przerwa kawowa |
16:30–18:00 | Podsumowanie zrealizowanej tematyki, bieżąca ewaluacja, dyskusja |
08:00–09:00 | Śniadanie |
09:00–11:00 | Nauczyciel czy trener?-sposoby przekazywania wiedzy i kształtowania postaw przedsiębiorczych wśród młodych ludzi. Prezentacja, dyskusja. |
11:00–11:30 | Przerwa kawowa |
11:30–13:30 | Badanie kompetencji młodych ludzi – jak skutecznie badać predyspozycje młodzieży oraz jak wykorzystywać zdobytą wiedzę w pracy z nią. Prezentacja narzędzi do badania kompetencji i predyspozycji młodzieży. Znaczenie badania kompetencji i predyspozycji w planowaniu ścieżki kształcenia dla danej osoby – przykłady z Malty i Estonii |
13:30–14:30 | Obiad |
14:30–16:00 | Badanie kompetencji młodych ludzi – jak skutecznie badać predyspozycje młodzieży oraz jak wykorzystywać zdobytą wiedzę w pracy z nią. Prezentacja narzędzi do badania kompetencji i predyspozycji młodzieży. Znaczenie badania kompetencji i predyspozycji w planowaniu ścieżki kształcenia dla danej osoby. Warsztaty. |
16:00–16:30 | Przerwa kawowa |
16:30–18:00 | Podsumowanie zrealizowanej tematyki, bieżąca ewaluacja, dyskusja |
08:00-09:00 | Śniadanie |
09:00-11:00 | Doradztwo zawodowe dla młodzieży – metody pracy i narzędzia skutecznego doradcy. Przykłady metod wykorzystywanych w Estonii i na Malcie |
11:00-11:30 | Przerwa kawowa |
11:30-13:30 | Doradztwo zawodowe dla młodzieży – metody pracy i narzędzia skutecznego doradcy. Dyskusja, warsztaty. |
13:30-14:30 | Obiad |
14:30-16:00 | Mentoring – jak skutecznie nawiązać współpracę z przedsiębiorcami i zachęcić ich do wspierania młodzieży zakładającej własną działalność. |
16:00-16:30 | Przerwa kawowa |
16:30-18:00 | Podsumowanie zrealizowanej tematyki, bieżąca ewaluacja, dyskusja |
08:00-09:00 | Śniadanie |
09:00-11:00 | Mentoring – jak skutecznie nawiązać współpracę z przedsiębiorcami i zachęcić ich do wspierania młodzieży zakładającej własną działalność. Przykłady współpracy z przedsiębiorcami na Malcie i w Estonii, dyskusja o możliwościach zastosowania podobnych mechanizmów w Polsce |
11:00-11:30 | Przerwa kawowa |
11:30-13:30 | Gramifikacja jako narzędzie wspierania postaw przedsiębiorczych i praktycznego wykorzystania wiedzy z zakresu przedsiębiorczości – przykłady gier i ich zastosowania |
13:30-14:30 | Obiad |
14:30-16:00 | Gramifikacja jako narzędzie wspierania postaw przedsiębiorczych i praktycznego wykorzystania wiedzy z zakresu przedsiębiorczości – przykłady gier i ich zastosowania |
16:00-16:30 | Przerwa kawowa |
16:30-18:00 | Podsumowanie zrealizowanej tematyki, bieżąca ewaluacja, dyskusja |
08:00–09:00 | Śniadanie |
09:00-11:00 | Jak skutecznie przygotować młodego człowieka do prowadzenia własnej firmy – narzędzia i metody pracy z osobami, które chcą założyć własną firmę. Porównanie metod pracy z młodzieżą w Polsce, na Malcie i w Estonii. |
11:00-11:30 | Przerwa kawowa |
11:30-13:30 | Jak efektywnie wspierać młodego człowieka chcącego założyć własną firmę – Przykłady wsparcia udzielanego młodym przedsiębiorcom na Malcie i w Estonii |
13:30-14:30 | Obiad |
14:30-16:00 | Jak efektywnie wspierać młodego człowieka chcącego założyć własną firmę – przykłady instytucji, programów, firm, szkoleń, które mogą stanowić realną i efektywną pomoc dla młodego człowieka w pierwszym okresie prowadzenia działalności. Prezentacja, dyskusja, warsztaty. |
16:00-16:30 | Przerwa kawowa |
16:30-18:00 | Podsumowanie zrealizowanej tematyki, bieżąca ewaluacja, dyskusja |
08:00-09:00 | Śniadanie |
09:00-10:00 | Podsumowanie całośći szkolenia, ewaluacja. |
10:00 | Wyjazd uczestników |