AKTUALNOŚCI 2016 ROKU

21.01.2016 r., Lublin Przekazaliśmy pomoc dla ponad 1400 uchodźców wewnętrznych na Ukrainie Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

W grudniu 2015 roku zrealizowaliśmy projekt pomocy humanitarnej dla osób wewnętrznie przesiedlonych na Ukrainie i zamieszkałych na terenie obwodu dniepropietrowskiego. Na wschód Ukrainy pojechało 1200 paczek z żywnością, środkami higieny, nową odzieżą zimową, kocami, kołdrami i pościelą o wartości pół miliona złotych.

razem

Paczki rozdawaliśmy m.in. w Nowomoskowsku, Dnieprodzierżyńsku i Wierchniodnieprowsku. Ponadto wyposażyliśmy 70 mieszkań i ośrodków dla uchodźców w sprzęt gospodarstwa domowego oraz węgiel i drewno. Wszystko w ramach projektu "Razem z Ukrainą – pomoc humanitarna w zakresie przygotowania osób wewnętrznie przesiedlonych do zimy" współfinansowanego w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Pomoc skierowaliśmy w pierwszej kolejności do rodzin z dziećmi, do osób niepełnosprawnych i do osób, które nie zabrały ze sobą z terenów ogarniętych wojną rzeczy na zimę i wreszcie do tych, które wcześniej nie otrzymywały żadnej pomocy.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Nasza Fundacja jest aktywnym członkiem programu "Razem z Ukrainą", który działa na terenie województwa lubelskiego i skupia organizacje, władze samorządowe oraz lubelskie uczelnie w celu harmonizacji i koordynacji działań, wymiany informacji, współpracy i skuteczniejszego udzielania pomocy humanitarnej osobom poszkodowanym w wyniku konfliktu zbrojnego na Ukrainie.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Partnerami projektu "Razem z Ukrainą – pomoc humanitarna w zakresie przygotowania osób wewnętrznie przesiedlonych do zimy" była: organizacja charytatywna "Wołyń 2014" z Łucka oraz organizacja "Ja, Wołnowacha".